Ca urmare a discuţiilor din ultimele zile referitoare la reducerea de la 2,5% la 2% a contribuţiei virate către Pilonul II de pensii private obligatorii Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) au trimis autorităţilor o scrisoare deschisă în care este semnalată poziţia UGIR şi APAPR cu privire la propunerea de blocare a Pilonului II.
În document se arată că Pilonul II a plătit deja preţul crizei în 2009 şi 2010, alături de tot restul sectorului privat. "Contribuţia virată către Pilonul II a fost îngheţată anul trecut la 2%, în locul unei creşteri la 2,5%, aşa cum prevede legea. Anul acesta creşterea a fost la doar 2,5% în loc de 3%, cât prevedea legea. Prin aceste două măsuri, bugetul statului român a făcut deja "economii" de 200 de milioane de euro pe seama buzunarului celor 5 milioane de salariaţi care contribuie azi la Pilonul II, prin fondurile de pensii administrate privat", se menţionează într-un comunicat.
În aceste condiţii, se arată că în următorii şase ani, "ca urmare a acestei frâne puse Pilonului II în 2009", bugetul statului român va mai economisi încă 700 de milioane de euro, prin virarea către Pilonul II a unor contribuţii mai mici, însă "în ipoteza în care statul ar decide din nou blocarea contribuţiei la 2% în loc de 2, 5%, bugetul "ar economisi'', în restul de 7 luni din 2010, doar 45 de milioane de euro, şi nu 400 de milioane de euro, aşa cum prezintă susţinătorii acestei măsuri. Faţă de un deficit de 2,5 miliarde de euro al sistemului public de pensii în 2010, reducerea contribuţiei la Pilonul II ar reprezenta în 2010 doar o acoperire de 1,8% din acest deficit, ceea ce în mod evident nu reprezintă nicio soluţie reală", se mai arată în comunicat.
Mai mult decât atât, în document se mai arată că afectarea din nou a acestui nivel de contribuţii către