Dupa un weekend de foc, cei mai influenti lideri europeni, alaturi de Fondul Monetar International, au pus pe masa patru masuri fara precedent, in valoare totala de 750 de miliarde de euro, menite sa apere moneda euro de eventuale speculatii si sa impiedice propagarea crizei fiscale a Greciei.
Pachetul de 750 de miliarde de euro este un important pas in directia asigurarii stabilitatii zonei euro. Comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn a apreciat ca acordul reprezinta "un pact de consolidare" ce va fi crucial pentru tarile care au fost tinta unor atacuri speculative in ultimele saptamani, referindu-se la Portugalia si Spania. Pachetul de asistenta financiara anuntat de europeni este similar programului TARP lansat de Statele Unite, care a calmat spiritele dupa ce falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers a bulversat intregul sistem financiar american.
Dupa reactia pozitiva a burselor si aprecierea puternica a euro, se pare ca pietele asteptau de mult luarea unor asemenea masuri.
Imediat dupa vestea venita din partea liderilor europeni, au existat reactii si pe malul stang al Atlanticului. Banca centrala americana (Fed) a anuntat ca va redeschide liniile de swap valutar cu alte banci centrale, pentru a le asigura un acces mai facil la moneda americana.
Imprumuturi si garantii guvernamentale: 440 mld. euro
Piesa centrala a acordului este reprezentata de facilitatile de imprumut pe care guvernele din zona euro le vor pune la dispozitia statelor cu probleme. Cele 440 mld. euro nu vor fi insa disponibile imediat, acestea urmand sa fie obtinute prin intermediul unui vehicul special de investitii si garantate proportional de statele din zona euro. Ca si in cazul ajutorului destinat Greciei, Germania ar urma sa-si asume cea mai consistenta felie din pachet, de pana la 123 mld. euro. Frant