Brown a demisionat de la conducerea Partidului Laburist, implicit el nu va mai fi premier. Brown a sugerat că liderul Conservatorilor, David Cameron ar trebui să-i ia locul. El şi-a anunţat retragerea după ce negocierile între laburişti şi liberal-democraţi au eşuat.
Demisia lui Gordon Brown a fost forţată de Nick Clegg, liderul liberal-democrat, care nu dorea să negocieze formarea unei coaliţii de guvernare cu laburiştii, atât timp cât aceştia sunt conduşi de Gordon Brown. Clegg se teme să sprijine un premier nepopular, respins de majoritatea alegătorilor la alegerile de săptămâna trecută. Conservatorii, conduşi de David Cameron, au obţinut cel mai mare număr de voturi (306), fiind urmaţi de laburişti (258) şi de liberal-democraţi (57).
Cum nicio formaţiune nu a reuşit să obţină majoritatea în Parlament, ultimele zile au fost marcate de negocieri intense în vederea unei coaliţii.
Iniţial, Brown a spus că vrea să rămână premier până cel târziu în toamnă, când reuşeşte să formeze o alianţă cu liberal-democraţii şi să înceapă anumite reforme. „Nu doresc să rămân în funcţie mai mult decât e nevoie pentru a asigura drumul către creşterea economică şi către reforma politică asupra căreia am căzut de acord", a spus el.
Jocul dublu al lui Clegg
Iniţial, Nick Clegg a dat de înţeles că înclină către o alianţă cu Partidul Conservator, dar ulterior a purtat discuţii serioase şi cu laburiştii. Ofertele au curs ca la licitaţie, din ambele părţi.
Conservatorii, al căror program politic este complet diferit de al laburiştilor, au făcut concesii, pentru a netezi calea lui Cameron către funcţia de premier. După trei zile de negocieri şi declaraţii încurajatoare, discuţiile par a fi în faza finală.
Clegg a fost criticat de ambele părţi. Fostul ministru laburist David Blunkett a spus că se comportă „ca o curvă" iar unii conservatori au de