Decizia autoritatilor de a anula scutirea de la plata impozitului pe venit a programatorilor va da o lovitura pe termen lung industriei IT locale cu perspectiva abandonarii Romaniei ca locatie pentru firmele straine din domeniu, plecarea specialistilor in strainatate (...) si crearea unor situatii dificile sau chiar a falimentului unor firme autohtone in curs de consolidare, a avertizat marti Alexandru Borcea, presedintele Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software (ARIES). Mai mult, estimarile grupului IT Asesoft arata ca statul ar urma sa piarda de 12 ori mai mult decat ar castiga prin aplicarea acestei masuri.
"Tinand cont de anvergura si perioada lunga a unui contract din acest domeniu, ne asteptam la pierderi semnificative la multe firme care si-au calculat ofertele si contractele in contextul valabilitatii legii. Aplicarea fara preaviz si fara o consultare prealabila a impozitului pe venit pentru fiecare programator angajat intr-o companie IT (cu PESTE 16%, deoarece taxele marite merg in cascada) va lasa intregul sector IT romanesc cu un deficit care nu va putea fi absorbit peste noapte. Cresterea costurilor peste noapte cu procente de 20% sau mai mult, la nivel de companie, va avea consecinte extrem de grave asupra industriei", a mai mentionat presedintele ARIES, asociatie care, potrivit datelor de pe site-ul propriu, are in prezent 360 de firme membre.
Alexandru Borcea a mai amintit ca masura scutirii de la plata impozitului pe venit a programatorilor IT impreuna cu programul de promovare a exportului si cota unica de impozitare, a atras in ultimul deceniu numeroase investitii straine si a asigurat dezvoltarea industriei autohtone de IT si a exportului din domeniu, de la aproximativ 30 milioane dolari in anul 2000, la peste 600 milioane euro in 2009.
Tinand cont de efectele negative globale ale deciziei elimin