Decizia autorităţilor române de a reduce salariile şi pensiile este corectă din punct de vedere economic. O spune la RFI reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. El afirmă că situaţia economică a ţării nu este "nici disperată, nici alarmantă". Oficialul declară că o creştere a cotei unice şi a TVA-ului nu ar fi fost binevenită.
Decizia autorităţilor române de a reduce salariile şi pensiile este corectă din punct de vedere economic. O spune la RFI reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu (audio).
El afirmă că situaţia economică a ţării nu este "nici disperată, nici alarmantă".
"Nu este o situaţie nici disperată, nici alarmantă, este o situaţie care se poate îmbunătăţi în perioada trimestrelor următoare cu o voinţă politică puternică, pentru implementarea măsurilor de corecţie a cheltuielilor publice", apreciază Mihai Tănăsescu.
El declară că o creştere a cotei unice şi a TVA-ului nu ar fi fost binevenită. "Este foarte limpede că o creştere a taxelor nu era binevenită. Este clar că o ajustare a sectorului public în momentul de faţă este formula economică cea mai sustenabilă pe termen mediu şi lung. O creştere a taxelor ar fi inhibat şi mai mult mediul de afaceri, mediul privat, care ştim că s-a ajustat foarte mult în 2009 şi în primele luni ale lui 2010 şi continuă să se ajusteze. Este timpul ca şi segmentul public să aibă aceeaşi tendinţă de ajustare", explică reprezentantul României la FMI.
Mihai Tănăsescu apreciază că decizia de reducere a cheltuielilor din sectorul public este corectă. "Decizia autorităţilor române este o decizie corectă din punct de vedere economic. Este o decizie care trebuie însă bine comunicată, care trebuie foarte bine exprimată din punct de vedere al consecinţelor bune pe care le au pe termen mediu şi lung pentru români şi pentru România. Este crucial ca implementarea să fie foarte bine comunicată