"Propun românilor să nu ajungem în situaţia Greciei pentru care s-a creat un fond de intervenţie. Cu cât întârziem aplicarea acestui fel de măsuri, cu atât vor fi mai grele", a declarat preşedintele de la Cotroceni în încercarea de a domoli forfota creată în jurul discuţiilor cu FMI.
Traian Băsescu a ţinut să precizeze că Guvernul şi Preşedinţia nu au luat măsuri împotriva românilor, aşa cum au încercat să sugereze liderii sindicali în cursul discuţiilor de astăzi.
"Preşedinţia nu mai participă la un astfel de format", a declarat Băsescu referitor la întâlnirea pe care a mediat-o între Guvern, sindicate şi patronate.
Motivul a fost acela că sindicatele au susţinut că "Guvernul şi Preşedinţia au luat măsuri împotriva românilor", a arătat el.
"Resping categoric o astfel de abordare. Soluţia pe care eu şi Guvernul am propus-o românilor este o soluţie care reflectă ce poate România acum. Românii au nevoie şi de adevăr, nu numai de minciuna celor interesaţi în desolidarizarea românilor faţă de situaţia actuală", a continuat el.
"Cifrele economice" sunt argumentul principal pentru care şeful statului susţine "fără rezerve" soluţia adoptată în proiectul de acord cu FMI, BM şi UE.
„Am hotărât împreună cu primul ministru ca scrisoarea către FMI să nu fie trimisă decât dacă este avizată de CES (Consiliul Economic şi Social). Dacă de acolo ies soluţii mai bune decât cea pe care acum Guvernul o propune în scrisoarea către Fond, m-aş bucura”, a precizat el.
Creşterea "într-o veselie" a salariilor şi a pensiilor, criticată
Băsescu a spus că România avea două alternative: să crească fiscalitatea în paralel cu reducerea cu 20% a salariilor sau blocarea oricărei creşteri de fiscalitate şi reducerea cheltuielilor în interiorul bugetului de stat şi în interiorul bugetului de asigurări sociale.
"Este şi soluţia de a recupera ceea ce s-a consu