Cannes-ul începe astăzi precedat de câteva controverse. Nikita Mihalkov e contestat de cineaşti, un ministru italian boicotează un film, iar problema franco-algeriană e din nou în atenţie.
Cel puţin cinci filme din selecţia Festivalului de la Cannes - care ia startul în această seară, cu „Robin Hood” al lui Ridley Scott – dau de furcă oficialităţilor, zgândăresc orgolii şi deschid răni mai vechi.
Ministrul italian al Culturii, Sandro Bondi, este unul dintre cei ofensaţi avant-la-lettre de un documentar care va participa în selecţia oficială în afara competiţiei, „Draquila – L’Italia che trema”, în regia Sabinei Guzzanti.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Ceauşescu, pe covorul roşu de la Cannes
Filmul pune în discuţie corupţia, inerţia clasei politice, autoritarismul şi acţiunile guvernului Berlusconi după cutremurul din Aquila, în urma căruia au murit circa 300 de oameni, iar alţi 60.000 au rămas fără locuinţe. „De ce îl votează italienii pe Berlusconi? Propaganda violentă, lipsa de reacţie a cetăţenilor, probleme economice, relaţii ilicite la vârful puterii... Şi o catastrofă: oraşul Aquila devastat de un cutremur... toate acestea combinate arată cum a fost subjugată tânăra democraţie italiană” – simpla lectură a acestui sinopsis l-a determinat pe Sandro Bondi să declare public că refuză invitaţia de a participa la festival. „Un film de propagandă care aduce o ofensă adevărului şi întregului popor italian”, l-a decretat ministrul, un suporter înfocat al lui Silvio Berlusconi.
Într-un interviu acordat pentru „L’Express”, Thierry Frémaux, directorul Festivalului de la Cannes, a replicat ironic, după cum şi-a obişnuit deja interlocutorii: „Păcat că ministrul «culturii» îşi interzice de facto vizionarea unei opere culturale”.
„Bouchareb este un iresponsabil”
Franţa are însă un schelet în