Guvernul intenţionează să garanteze şi creditele contractate de către firme private pentru cofinanţarea unor proiecte susţinute din fonduri comunitare şi caută o formulă juridică prin care această procedură să nu fie considerată ajutor de stat, au declarat, ieri, surse oficiale, citate de Mediafax. Introducerea unui sistem de garantare a creditelor contractate de către firme private pentru proiecte UE a fost discutată în şedinţa de ieri a Guvernului, iar premierul a cerut instituţiilor implicate să gă-sească o formulă juridică potrivită în interval de o săptămână, au arătat sursele participante la şedinţă.
În luna februarie, Guvernul a decis să garanteze creditele contractate de către autorităţile locale pentru cofinanţarea proiectelor europene, în limita unui plan total de 2,6 miliarde lei.
Premierul afirma atunci că Executivul intenţionează să utilizeze instrumentul garanţiilor de stat pentru a majora rata de absorbţie a fondurilor europene.
La revizuirea din septembrie 2009 a acordului stand-by, Guvernul a obţinut o creştere a plafonului de garanţii publice la 7,7 miliarde lei în 2009 şi la 8,6 miliarde lei în 2010, dar sub condiţia ca garanţiile suplimentare faţă de plafonul iniţial de 6 miliarde lei să fie dedicate exclusiv finanţării în contrapartidă a proiectelor de investiţii finanţate de UE sau de alte instituţii multilaterale.La începutul anului, autorităţile române au obţinut la negocierile cu experţii FMI o majorare cu un miliard de euro a plafonului de garanţii guvernamentale stabilit pentru acest an.
F.A. Guvernul intenţionează să garanteze şi creditele contractate de către firme private pentru cofinanţarea unor proiecte susţinute din fonduri comunitare şi caută o formulă juridică prin care această procedură să nu fie considerată ajutor de stat, au declarat, ieri, surse oficiale, citate de Mediafax. Introducerea unui sistem de ga