Raportul de Convergenţă al UE arată că nu suntem încă pregătiţi să trecem la moneda europeană.
România îşi poate lua gândul de la investitorii care ar fi venit la noi odată cu intrarea în Zona Euro în 2015 şi de la finanţarea mai ieftină, după ce Raportul de Convergenţă al Comisiei Europene (CE) ne-a pus la pământ aproape orice speranţă.
Analiştii spun că sunt şanse foarte mari ca pentru aderare la moneda europeană să mai aşteptăm până în 2018. Potrivit documentului, ţara noastră nu a îndeplinit nici unul dintre criteriile impuse de UE pentru adopta rea monedei europene, cu excepţia datoriei publice.
Stabilitatea preţurilor, poziţia bugetară a guvernului, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa dobânzilor pe termen lung sunt doar câteva din criteriile care ne-au dat o mare bilă neagră în faţa UE. „Dacă am fi avut o economie stabilă, ne-ar fi fost de mare ajutor să intrăm în Zona Euro în 2015, dar altfel, cum nu avem nicio politică fiscală riguroasă, nu putem avea astfel de pretenţii. Noi avem acum alte obiective, având în vedere actuala criză prin care trecem”, ne-a declarat Aurelian Dochia, analist financiar.
În aceste condiţii, locurile de muncă odată create de potenţialii investitorii, dar şi finanţarea ceva mai ieftină care venea cu aderarea la euro vor trebui să mai aştepte.
Avem alte priorităţi acum
Raportul de Convergenţă arată că singurul stat care îndeplineşte condiţiile de intrare printre ţările euro este Estonia. Din acest motiv, CE a recomandat aderarea la euro pentru această ţară de la 1 ianuarie 2011.
„Pe termen scurt şi mediu, noi avem cu totul alte priorităţi. Interesul nostru acum este ca economia să se pună pe picioare”, mai spune Dochia.
Potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, aderarea la Zona Euro cu o întârziere de 1-2