La nivelul Uniunii Europene, fiecare stat încearcă să facă faţă crizei prin măsuri economice diferite. Niciunul dintre statele vestice nu a ales însă să recurgă la măsuri atât de drastice precum reducerea pensiilor sau a ajutoarelor de şomaj.
Reporterii "Adevărul" au stat de vorbă cu cetăţeni din două state afectate cel puţin la fel de tare de criza economică precum România - Spania şi Italia, pentru a afla cum ar fi reacţionat aceştia în cazul în care guvernele lor ar fi adoptat măsuri similare celor adoptate de executivul de la Bucureşti.
Nu le pasă de recesiune: Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună
Un prim lucru care poate surprinde este faptul că mulţi italieni şi spanioli sunt la curent cu măsurile de austeritate luate de executivul de la Bucureşti. Explicaţia acestui fapt este cât se poate de practică - pentru europeni, orice măsură luată de un stat membru al UE în urma unui acord cu FMI poate reprezenta un semnal pentru ceea ce i-ar putea aştepta şi pe ei într-o situaţie similară.
Citeşte şi:
Spania reduce salariile bugetarilor cu 5%
Cum se descurcă o familie de şomeri români?
Criza din Spania, preferată vieţii mizere din România
Mulţi români care s-au întors în ţară revin, dezamăgiţi, în Spania
“Nici plătită dublu nu aş munci în România”
"Ce are guvernul vostru cu pensionarii?"
"Menajera mea este româncă. Ştiu de la ea ce se întâmplă în ţara voastră. Cu astfel de măsuri pe românii din Italia, de exemplu, nu-i mai aduceţi acasă", spune Monica Sfratato (40 de ani), din Roma.
Italianca mai spune că "aici, dacă eşti şomer, trăieşti! La voi în schimb, rişti să rămâi fără casă şi chiar să rabzi de foame! Numai faptul că atâţia români pleacă din ţară ar fi trebuit să-i pună de multă vreme