Dâmboviţenii sunt obligaţi să achite anual 200 de lei pentru ridicarea gunoiului menajer. Autorităţile au răsculat toată populaţia judeţului instituind această taxă care depăşeşte cu mult gradul de suportabilitate al oamenilor.
Judeţul Dâmboviţa gâfâie sub maldărele de gunoaie aruncate de cetăţeni la întâmplare. Încercând să facă… curăţenie, autorităţile au accesat fonduri europene şi au implementat un program care vizează colectarea centralizată a gunoiului menajer, iar acum au ajuns să bage mâna prea adânc în buzunarele oamenilor.
“Asta e jecmăneală la drumul mare…”
Taxa de habitat, contrar oricăror norme de bun simţ, depăşeşete şi de cinci ori valoarea impozitului pentru locuinţă. Oamenii sunt nemulţumiţi fiindcă li se cere să achite 16 lei lunar pentru ridicarea gunoiului. Târgoviştenii, obişnuiţi să plătească pentru acest serviciu mult mai puţin, nu vor să accepte un cuantum atât de mare al taxei pentru gunoi. “Asta e jecmăneală la drumul mare. Cum să plătesc gunoiul două milioane de lei pe an şi impozitul pe casă mai puţin de un milion? Parcă am pus carul înaintea boilor”, spune Ion Năstase, un târgoviştean pentru care şi ultimul bănuţ este important, fiindcă are cinci copii de hrănit. Pentru ridicarea gunoiului s-au plătit până acum tarife care au ajuns rar la 8 lei lunar. “Nu mi se pare normal ca noi, cei de la sate, să plătim la fel ca la oraş. La noi e mai puţin gunoi. Or să vină o dată pe săptămână, iar la oraş se ridică gunoiul zilnic. Ar trebui să plătească fiecare după cât aruncă. Cum să dau eu, care locuiesc singură, la fel ca vecinul? Ei sunt 6 persoane într-o casă. Nici nu ştiu de unde o să scot banii ăştia, că am o pensie de vreo trei milioane” ni s-a plâns tanti Maria, o bătrânică de 70 de ani.
Taxa de habitat se va plăti la primărie
Foarte mulţi primari din judeţ consideră taxa de habitat ca fiind p