Senatorii au adoptat, miercuri, noua lege a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), cu 92 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere, Senatul fiind Camera decizională în cazul acestui act normativ.
Persoanele care vor candida pentru funcţiile publice nu vor mai trebui să depună declaraţii de avere şi de interese înainte de a fi alese, au decis, miercuri, prin vot, senatorii.
Mai citiţi şi:
VIDEO Un senator PNL, surprins în timp ce se uita la un film pentru adulţi la dezbaterea Legii pensiilor
Cătălin Predoiu, mulţumit că ANI şi-a păstrat natura juridică
Ei au aprobat un amendament al senatorului democrat-liberal Petru Filip - care fusese respins în comisiile reunite Juridică şi pentru Drepturile Omului - de eliminare a articolului 3 din proiectul legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) referitor la obligaţiile candidaţilor la funcţii publice de a depune aceste declaraţii, înainte de scrutinul electoral.
Noua Lege ANI prevede eliminarea comisiilor de control al averilor introduse la Camera Deputaţilor, aşa cum au propus Comisiile juridică şi pentru drepturile omului.
Membrii Comisiei juridice şi ai Comisiei pentru drepturile omului din Senat au eliminat, marţi, din forma Legii ANI adoptată de Camera Deputaţilor, toate referirile la constituirea comisiilor de cercetare a averilor, formate din procurori şi judecători pe lângă curţile de apel.
Atfel, la propunerea preşedintelui Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, prin raport s-au eliminat din textul legii toate prevederile, incluse de Camera Deputaţilor, referitoare la comisia de cercetare constituită pe lângă fiecare curte de apel, care ar fi urmat să sesizeze curţile dacă ar fi constatat că sesizările trimise de ANI sunt întemeiate.
În varianta adoptată de deputaţi se menţiona că pe lângă fiecare curte de apel va funcţion