Bijuteriile, obiectele de artă şi de cult, metalele preţioase nu mai trebuie menţionate în formularul declaraţiei de avere destinat publicităţii, au decis ieri senatorii Comisiilor juridică şi pentru drepturile omului, la propunerea lui Gyorgy Frunda.
Formularul declaraţiei de avere destinată publicităţii a suferit ieri modificări în cadrul Comisiilor juridică şi pentru drepturile omului, astfel că întreaga categorie referitoare la „bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoarea însumată depăşeşte 5.000 de euro“, a fost eliminată.
Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, a susţinut că aceste bunuri sunt de natură „intimă“ astfel că trebuie să se regăsească doar în declaraţia confidenţială. În susţinerea argumentului său a convins alţi cinci colegi, printre care şi pe senatorul PD-L Mircea Andrei, care a comentat că din cauza publicării bijuteriilor pe care le deţine apare „toată ziua în presă“.
Frunda a modificat capitolul „Bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii...“ şi la declaraţia de avere confidenţială, astfel că în locul valorii estimative a acestora trebuie menţionat modul de dobândire.
La propunerea senatorului PD-L Iulian Urban, în declaraţia publică de avere se va specifica şi anul dobândirii terenurilor şi clădirilor, precum şi data contractării unui credit.
Tot la iniţiativa lui Urban, senatorii Comisiilor au decis ca în declaraţia de avere confidenţială să se menţioneze şi anul de dobândire al autoturismului, pe lângă cel de fabricaţie.
Pe de altă parte, la finalul dezbaterilor, s-a luat în discuţie propunerea preşedintelui Comisiei juridice, Toni Greblă, care a cerut, în numele preşedintelui Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, ca sub incidenţa legi