Banca Nationala a atras in aprilie depozite pe termen foarte scurt in valoare cumulata de 80 de miliarde de lei (19,4 mld. euro), un nou record al ultimilor trei ani, in conditiile in care bancile nu au avut alta varianta pentru a-si plasa lichiditatile in exces. Media zilnica a depozitelor overnight a fost de 3,8 miliarde de lei (923 mil. euro), potrivit datelor BNR.
"Aprilie a fost o luna cu dobanzi reduse pe piata monetara ceea ce a indicat clar o lichiditate mare. Neavand alt plasament pentru banii in plus, bancile nu au putut decat sa apeleze la facilitatea de depozit oferita de BNR", apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen.
Dealerii au suspecat in martie si in prima parte din aprilie ca BNR a intervenit discret pe piata valutara, cumparand euro contra lei pentru a contracarea tendinta de atunci de scadere a cursului, ceea ce a insemnat ca sume importante de lei au fost puse in circulatie.
In martie, sumele atrase de BNR prin facilitatea de depozit depasisera 35,9 miliarde de lei. Depozitele pe termen foarte scurt constituite de banci in primele patru luni din 2010 au ajuns la o valoare cumulata de circa 193 mld. lei, de 3,5 ori mai mare decat valoarea depozitelor inregistrate pe parcursul anului trecut. In aprilie, banca centrala nu a acordat nicio facilitate de credit pe termen foarte scurt si nu a organizat licitatii repo, fiind astfel debitor net al sistemului bancar.
Tot luna trecuta, BNR a organizat o operatiune depo prin care a sterilizat piata de 2,5 mld. lei, atrasi sub forma de depozite cu scadenta la o saptamana.
Dobanda la care bancile depun banii pe termen foarte scurt la BNR a fost in aprilie de 2,5% pe an, incepand din 5 mai coborand la 2,25% pe an ca urmare a ajustarii dobanzii de politica monetara de catre BNR. In acest context, bancile ar putea incerca o reluare mai agresiva a creditarii, ceea ce le