Pacienţii care vor investigaţii gratuite cu cel mai performant aparat de depistare a cancerului trebuie să primească avizul unei comisii a CNAS. Sursa: Arhiva EVZ
Pentru acest an, Ministerul Sănătăţii a aprobat fonduri ca 2.500 de români să facă analize gratuite cu PET/CT-ul, cel mai performant aparat de depistare şi urmărire a tumorilor canceroase.
Dosarele celor care vor să nu plătească analiza vor fi aprobate de comisii de experţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În România există două astfel de aparate, unul la Bucureşti, la clinica Euromedic Fundeni, iar celălalt la Oradea, la Centrul de Diagnostic Pozitron- Diagnosztika PET/CT.
Investigaţiile PET/CT sunt decontate de asigurări numai pentru anumite boli. Cei care nu se încadrează în acest program au de plătit în jur de 5.000 de lei.
Investigaţia durează cel mult o jumătate de oră
PET/CT-ul este un aparat de ultimă generaţie folosit pentru depistarea precoce a cancerului.
„Înainte de examinarea propriuzisă cu aparatul, pacientului i se injectează glucoză radioactivă, substanţă de urmărire a tumorii. Abia după o oră de la administrarea substanţei pacientul va fi supus unei scanări cu aparatul PET/CT. Datorită substanţei injectate sunt localizate celulele canceroase care consumă cantităţi mari de glucoză”, explică Lidia Kajanto, director general la clinica Euromedic Fundeni.
Procedura poate dura între 20 şi 30 de minute, examinarea fiind diferită pentru fiecare pacient în parte. Investigaţia PET/CT se efectuează numai la recomandarea medicului.
Acest tip de analiză se face pentru afecţiuni neoplazice şi nu pentru boli cardiovasculare sau neurologice, existând şi tumori care nu pot fi depistate (tumori cerebrale, renale, neuroendocrine, de prostată sau carcinom bronhoalveolar).
Dosarele se de