„Vă daţi seama, fiind bugetar, dosarul dumneavostră va fi privit cu mai multă atenţie." Acesta este doar unul dintre răspunsurile elegante pe care le-am primit de la un angajat al unei bănci locale în încercarea noastră de a contracta un credit. Îmbrăcat în hainele unui bugetar cu studii medii angajat de trei ani la ANAF pe un salariu de 1.400 de lei abia redus luna trecută, căsătorit şi cu o garsonieră în proprietate, am constatat pe propria piele cum angajaţii statului au „decăzut" deja în ochii băncilor chiar înainte de a fi afectaţi de măsurile drastice anunţate de preşedintele ţării. Din cele 12 bănci cărora le-am călcat pragul, şase au fost cel puţin rezervate în privinţa şanselor noastre de a lua un împrumut.
Ne-au tăiat salariul înainte de vreme
Cel puţin interesantă şi, în acelaşi timp, relevantă pentru modul în care sunt priviţi astăzi bugetarii este atitudinea celor de la Banca Transilvania. O întrebare (despre creditele de nevoi personale), un zâmbet de compătimire din partea angajatului de la ghişeu, iar apoi pică răspunsul: „Eu zic că mai bine vă calculăm scoringul direct cu salariul scăzut, pentru că nu se ştie ce se întâmplă până vi se aprobă creditul". Aproape că nu ne vine să credem cât de repede circulă veştile proaste. Şi totuşi: „Salariul dumneavoastră este de 1.400 de lei, da? Al soţiei, tot atât. Am luat în considerare un venit de 2.000 de lei pe toată familia", spune angajata anunţându-ne că ne încadrăm la un credit de 11.000 de lei, însă pe o perioadă de 10 ani şi o rată lunară de 220 de lei. „Nu vă faceţi griji, nu avem comision de rambursare anticipată, aşa că îl puteţi plăti integral oricând", conchide consilierul BT.
Bugetar către bugetar: „Eu zic să nu v-aventuraţi"
Poate cel mai radical răspuns l-am primit chiar de la un alt angajat alt statului. Unul dintre consilierii pentru persoane