Îndrăgostit de tradiţia stângii radicale, revoluţionar de ultimă ora, Victor Ponta a decis să petreacă ziua de 1 Mai la Lupeni. O alegere în mod cert atent calculată. Sursa: EVZ
Probabil că a făcut-o la îndemnul preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu. Sfaturile impenitentului ideolog nu pot fi ignorate de un atât de asiduu discipol.
Lider accidental al unui partid cu persistente nostalgii comuniste, el nu face decât să perpetueze prin spectacole de acest gen impostura specifică sectelor de tip bol şevic.
Obsedată de sacralizarea unor comemorări legitimatoare, puterea comunistă a făcut din Valea Jiului un fief simbolic, un argument pentru atacurile propagandistice împotriva a ceea ce se numea „regimul burghezo-moşieresc”. În 1962 avea loc, în prezenţa membrilor Biroului Politic al CC al PMR, premiera filmului „Lupeni 29”, cu fiica dictatorului din epocă, Lica Gheorghiu, în rolul principal feminin. Unul dintre organizatorii mişcării subversive de la Lupeni a fost Vasile Luca, lider comunist epurat în iunie 1952. Evident, în film el apărea ca agent provocator.
După decenii, Valea Jiului s-a revoltat contra clasei parazitare a burgheziei roşii. Mişcarea grevistă din august 1977 a fost una anticomunistă, animată de idealuri similare cu acelea care vor inspira, în 1980, sindicatul liber şi autoguvernat Solidaritatea. A urmat represiunea, care trebuie analizată temeinic.
Trebuie spus adevărul despre ce s-a întâmplat atunci şi în anii care au urmat. Începând cu sfârşitul grevei anticomuniste din august 1977, Valea Jiului fost draconic supravegheată, Securitatea a fost perment mobilizată pentru a neutraliza orice formă de protest, au avut loc numeroase arestări şi deportări.
În chip metodic, pe baza unui plan sistematic, Valea Jiului a fost transformată într-o bază de putere a securiştilor, comuniştilor