Substanţele active importante din compoziţia sparanghelului – vitaminele B1 şi C, minerale precum seleniul, magneziul, fierul şi fosforul – recomandă această legumă ca remediu complementar în tratamentul a peste 40 de boli.
Printre acestea, cele mai importante sunt afecţiunile hepatice, pulmonare, cardiace, renale şi reumatismul. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă sparanghelul celor care suferă de astenie fizică şi intelectuală.
Reţeta săptămânii:Salată de sparanghel cu sardine
Timp de preparare: 30 de minute
Calorii: 90/porţia
Ingrediente: 200 g de muguri de sparanghel, 6 ouă de prepeliţă, 200 g de sardine, 5 linguri de ulei de măsline, sucul unei lămâi, o linguriţă de cimbru, 100 g de caş, o legătură de pătrunjel.
Preparare: Fierbeţi mugurii de sparanghel înăbuşit cu puţină apă şi cu o lingură de ulei. Tăiaţi ouăle fierte şi decojite în cubuleţe. Sardinele şi caşul, de asemenea, se taie mărunt. Turnaţi aceste ingrediente într-un castron şi asezonaţi-le cu un sos preparat din ulei, suc de lămâie, cimbru şi pătrunjel.