RBS Bank Romania a obtinut in primul trimestru un profit net de 42,1 milioane de lei (putin peste 10 milioane de euro), reprezentand aproape o treime din castigul realizat pe tot anul trecut.
In 2009, profitul net a urcat la 130 mil. lei (aproape 31 mil. euro, calculat conform standardelor locale de contabilitate), mai mult decat dublu, in lei, fata de cel raportat la Fisc pe anul 2008. Cresterea a avut loc in ciuda majorarii cheltuielilor cu provizioanele, care au afectat intreaga piata.
"Piata ramane dificila. Este recesiune, dar sunt si companii bune care vor sa faca investitii", spune Johan Gabriels, presedintele RBS Romania. Banca este controlata de grupul britanic Royal Bank of Scotland, care a fost nationalizat la inceputul anului trecut, pe fondul problemelor financiare cu care se confrunta. Gabriels spune ca de la inceputul anului tendinta de crestere a provizioanelor s-a atenuat, mai ales in zona de retail. RBS are circa 2.000 de clienti corporate, din care 30 au probleme si sunt inclusi pe o lista speciala, evolutia lor fiind monitorizata lunar, fata de o frecventa standard semestriala.
"Vedem ca tot mai putini clienti (individuali, n. red.) au probleme cu plata ratelor", spune Gabriels. El subliniaza insa pe de alta parte ca nici cererea de credite nu da semne de revenire, clientii fiind probabil mai prudenti acum. "Scopul pentru anul acesta este sa ne intoarcem la nivelul expunerii de la sfarsitul lui 2008. Ar insemna sa crestem cu circa 400 de milioane de euro, insa depinde daca vom gasi clientii potriviti." In alta ordine de idei, Gabriels spune ca 22% dintre cei 160.000 de clienti individuali ai RBS lucreaza in sectorul de stat, astfel ca ar putea fi afectati de masurile de consolidare fiscala. "Am facut un stress-test dupa anuntarea masurilor, pentru a vedea care vor fi efectele. Ne va lovi cu cateva milioane de euro, insa depinde