Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a fost de curând în România, fiind preocupat de resursele pe care le alocă statele membre în această perioadă de criză pentru susţinerea operaţiilor şi misiunilor NATO, dar şi pentru domeniile prioritare NATO.
La Bucureşti, înaltul demnitar al Alianţei a primit asigurări că România îşi va onora statutul de contributor activ pentru misiunile din teatrele de operaţii. Totodată, partea română i-a transmis faptul că ţara noastră crede în indivizibilitatea securităţii şi solidarităţii aliate şi că doreşte îmbunătăţirea capacităţii de a susţine forţele expediţionare şi consolidarea Forţei de răspuns NATO.
În acest fel, România a creionat punctul său de vedere referitor la Noul Concept Strategic, care va pune Alianţa pe alte coordonate din noiembrie anul acesta. Tocmai de aceea, după cum a anunţat secretarul general al NATO, reuniunea miniştrilor Apărării din luna iunie va aborda subiectul transformării Alianţei.
Dar despre transformarea şi viitorul NATO a formulat un raport special influentul Consiliu pentru Relaţii Externe (CFR) din Statele Unite ale Americii, în primele luni ale acestui an. Concluziile raportului indică soluţii pentru ca NATO să devină o organizaţie cu rol major în gestionarea securităţii pe glob. Documentul amintit avertizează că dacă NATO nu va avea un rol global, SUA îşi vor pierde interesul pentru a mai investi în viitorul Alianţei. În acelaşi timp, CFR mai arată că NATO nu poate fi puternic, fără ca între Alianţă şi Uniunea Europeană să nu fie o cooperare foarte strânsă.
Tot pentru a evolua pe coordonate globale, în raport se sugerează o intensificare a cooperării cu democraţii noneuropene din Asia şi Pacific. Sunt indicate, cu predilecţie, Australia şi Japonia, familiarizate deja cu teatrele de operaţii din ultimii ani. Cercetătorii