Economia mondială este în prezent total dependentă de speculaţiile bursiere. De altfel, când vorbim despre "bursă", folosim un cuvânt pe care puţină lume îl înţelege efectiv. O analiză de Matei Vişniec.
Economia mondială este în prezent total dependentă de speculaţiile bursiere. De altfel, când vorbim despre "bursă" folosim un cuvânt pe care puţină lume îl înţelege efectiv. O analiză de Matei Vişniec (audio).
E destul de greu de explicat cuiva care nu este un specialist, ce înseamnă bursă şi joc bursier.
Despre ce e vorba, foarte pe scurt : o companie care se consideră prosperă poate emite acţiuni. O acţiune este de fapt un titlu de proprietate care reprezintă o fracţiune din capitalul firmei respective.
Cel care posedă o astfel de acţiune posedă deci o bucăţică din capitalul acesteia şi are dreptul să voteze în adunările care decid cum trebuie condusă compania sau ce strategii ar trebui să adopte. Proprietarul unei acţiuni poate însă să o vândă, iar acest lucru se face la bursă. Bursele sunt deci locurile unde se vând şi se cumpără mii de acţiuni. Când ai cumpărat, de exemplu, o acţiune a societăţii Google, cu o sută de euro, şi a doua zi valoarea ei a crescut cu 5 euro, poţi deveni deci fericitul câştigător al sumei de 5 euro câştig net. Iar dacă ai avut inspiraţia de a cumpăra o mie de astfel de acţiuni, atunci eşti şi mai fericit.
Bursele sunt de mai multe feluri: cele unde sunt cotate numai marile companii şi cele unde sunt cotate firmele mai mici. Pe piaţa financiară însă se vând şi se cumpără nu numai acţiuni, ci orice titlu de garanţie emis de un stat, adică aşa numitele obligaţiuni.
Sintetizând, putem spune că pe piaţa financiară mondială se cumpără şi se vând datoriile diferitelor state şi că în jurul acestor datorii se fac diverse speculaţii, de natură să-i îmbogăţească pe unii.
Intr-adevăr, iar pieţele financiare au