Cancelarul german, Angela Merkel, a acceptat înfiinţarea fondului de sprijin pentru ţările din zona euro în schimbul şefiei Băncii Centrale Europene (BCE), dezvăluie cotidianul „Handelsblatt“.
În cadrul discuţiilor tensionate care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, Germania a insistat ca viitorul şef al BCE să fie actualul guvernator al Deutsche Bundesbank, Axel Weber. Mandatul francezului Jean-Claude Trichet se termină abia în octombrie anul viitor, dar negocierile la nivel informal pentru „urmaşul său" au fost deja demarate.
Guvernatorul Băncii Italiene, Mario Draghi, al cărui nume a fost vehiculat până acum, nu mai are şanse să devină şeful BCE, după ce, săptămâna trecută, portughezul Vitor Manuel Ribeiro Constancio a fost ales vice-preşedinte al instituţiei, ceea ce înseamnă că preşedintele nu poate veni din sudul Europei.
Constancio a fost susţinut puternic tocmai de Axel Weber, analiştii apreciind că neamţul a dat o dublă lovitură. Pe lângă „eliminarea pretenţiilor sudicilor", Weber şi-a făcut din portughez un aliat de nădejde.
„Mai mulţi participanţi au acceptat dorinţa Germaniei" de a-l avea pe Weber la conducerea instituţiei bancare cu sediul la Frankfurt pe Main, a recunoscut sub acoperirea anonimatului unul dintre participanţii la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro. De altfel, pentru a fi sigură că va avea un negociator dur la reuniune, Angela Merkel l-a trimis în locul ministrului de Finanţe, Wolfgang Schäuble - spitalizat de urgenţă -, pe ministrul de Interne, Lothar de Maizière, unul dintre apropiaţii săi, şi nu pe ministrul Economiei, liberal-democratul Rainer Brüderle.
Sabine Heimbach, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Guvernului de la Berlin, a negat informaţiile apărute în „Handelsblatt".
„Uliul" financiar
Axel Weber (53 de ani) face parte din Consiliul Guvernatorilor BCE, fiind consid