Măsurile dure de austeritate, anunțate abrupt de președinte, au fost precedate de un șir de declarații optimiste ale membrilor guvernului și chiar ale lui Traian Băsescu. Din toamna lui 2009 tot suntem anunțați că am depășit criza, că motoarele economiei se turează și că începe decolarea. Pe ce s-au bazat liderii politici atunci când ne-au asigurat că totul merge bine? Și de ce ar trebui să avem încredere că, de data aceasta, vorbele vor fi acoperite de realități?
Tăriceanu în 2008: „Nu vor fi efecte asupra României”
În septembrie 2008, atunci când era întrebat despre eventualele efecte ale crizei în România, premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, a rostit aceste cuvinte istorice:
„Eventual, c riza s-ar putea să aibă efecte pozitive, pentru că o serie de active imobiliare din Statele Unite se vor ieftini şi s-ar putea să fie români dispuşi să cumpere în America diverse active imobiliare”.
Aflat lângă el, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanua completat: „Sediul Lehman Brothers” (Grupul bancar american tocmai intrase în faliment, acutizând criza financiară). Premierul a continuat, schițând un zâmbet:
„Nu sediul Lehman Brothers, dar s-ar putea ca multe proprietăţi imobiliare să aibă preţuri scăzute şi să devină abordabile şi să ştiţi că nu este peste mâna unora dintre români, sigur, nu a unui număr mare. Dar important nu este acest lucru, ci dacă va avea un efect asupra economiei, asupra cetăţenilor, iar răspunsul este clar nu. Dacă nu aveţi încredere în ceea ce vă spun eu, atunci sunt câteva publicaţii financiare în România pe care vi le recomand să le consultaţi. Vă repet că nu vor fi efecte”
Cu toţii ştim ce a urmat.
21 august 2009. La un seminar pe probleme economice, preşedintele Traian Băsescu declară că România va începe să-şi revină încă înainte de sfârşitul anului 2009.
"România va ieşi din criză