Ministrul muncii, Mihai Şeitan, a declarat ieri că nu s-a luat încă o decizie în ceea ce priveşte reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului de la un plafon maxim de 4.000 de lei la 600 de lei şi a precizat că se discută mai multe variante.
„Sunt variante în discuţie, nu s-a stabilit încă nimic. Nu avem încă o decizie în ceea ce priveşte reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului“, a spus Şeitan. Ministrul muncii nu a respins însă varianta plafonării indemnizaţiei la 600 de lei.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea fi micşorată la 600 de lei, de la nivelul maxim din prezent de 4.000 de lei, urmând ca fiecare copil să primească o alocaţie pentru creştere în valoare de 200 de lei, au declarat surse din Ministerul Muncii.
„Dorim să revenim la vechea lege şi să se renunţe la facilitatea acordată în acest moment pentru creşterea copilului, respectiv acel cuantum de 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei. Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea fi stabilită la 600 de lei, o decizie în acest sens urmând să fie luată miercuri (astăzi - n.r.)în guvern“, au precizat surse oficiale din Ministerul Muncii.
Deocamdată, nu a fost stabilit oficial cu câte procente va fi diminuată indemnizaţia pentru creşterea copilului sau dacă va fi impusă o sumă fixă, a declarat ieri, pentru Realitatea FM, consilierul economic al premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass.
Potrivit consilierului, modul în care această indemnizaţie va fi micşorată urmează să fie hotărât de Ministerul Muncii cât mai rapid, astfel încât să intre în vigoare de la 1 iunie.
În prezent, potrivit legii, persoanele care în ultimul an anterior naşterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiază de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 de lei sau, opţional, în cuantum d