Entuziasmul din jurul planului de 750 mld. euro pus la cale de Uniunea Europeana a durat doar o zi. Bursele si euro au inceput sa scada dupa ce investitorii s-au uitat mai atent la detaliile masurilor anuntate de liderii europeni.
Similar giganticului program financiar salvator anuntat de Statele Unite in 2008 dupa falimentul Lehman Brothers, mecanismul anuntat de Europa a descretit pentru putin timp fruntile investitorilor preocupati de un posibil colaps al pietei, indicele Stoxx Europe 600 postand luni cel mai mare avans din ultimele 17 luni. Insa temerile legate de viabilitatea acestuia pe termen lung nu au fost spulberate, scrie Bloomberg.
Stoxx Europe 600 pierduse ieri la jumatatea sedintei de tranzactionare 1,61%, pana la 250,03 puncte. Indicele european de referinta a avansat cu 7,2% luni, dupa ce Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au dezvaluit detaliile pachetului de asistenta financiara, iar Banca Centrala Europeana a spus ca va achizitiona titluri de datorie guvernamentale si private.
Si indicii nationali de referinta s-au depreciat ieri. FTSE 100, indicele britanic, se depreciase la jumatatea sedintei cu 1,74%, pana la 5.293,51 puncte. Declinul DAX-ului german a fost mai moderat, de 1,12%, atingand valoarea de 5.950,6 puncte. Cel mai puternic s-a depreciat indicele francez CAC 40, 2,14%, pana la 3,640,72 puncte.
Euro s-a depreciat in raport cu dolarul cu 0,95%, pana la un curs de schimb de 1,2680 dolari pentru o moneda europeana.
Datoriile nu sunt o solutie
Dupa o zi in care pietele din intreaga lume au explodat de bucurie la anuntul Europei, care a pregatit 750 de miliarde de euro pentru a-si apara moneda, mecanismul financiar si-a pierdut proprietatile de panaceu.
Puse sub lupa, promisiunile europenilor de a oferi sute de miliarde de euro sub forma de credite si garantii statelor membre ale un