Lipsa eticii din mediul universitar a fost unul dintre subiectele dezbătute ieri, în prima zi a Forumului Educaţiei. Specialiştii prezenţi la eveniment au arătat că există mai multe hibe ale sistemului universitar.
„Pentru majoritatea profesorilor, actul universitar este o sursă de bani şi de confort profesional, de dragul căruia sacrifică normele morale şi academice", a spus Corneliu Bălan, profesor la Universitatea „Politehnică" din Capitală.
Marian Cârciumaru, profesor la Universitatea „Valahia" din Târgovişte, a arătat că în universităţi nu există comisii de etică care să rezolve diversele cauze. „Etica e legată de civilizaţie, or la noi tocmai acest lucru lipseşte, noi nu avem o civilizaţie a universităţilor", a spus Marian Cârciumaru.
Copiatul, obicei care se fură
În cadrul discuţiilor despre managementul eticii în universităţi, profesorii au recunoscut că Topul Universităţilor Curate din 2009, întocmit de Coaliţia pentru Universităţi Curate, a adus ceva schimbări. „Anul trecut am primit o stea în cadrul clasificării universităţilor, dar de atunci lucrurile au început să se schimbe", a arătat Wladimir Boskoff, decanul Facultăţii de Matematică de la Universitatea „Ovidius" din Constanţa.
Profesorul Radu Gologan, preşedintele Societăţii Matematice din România, a spus că problemele învăţământul românesc încep încă de la clasele mici. „În clasa întâi, copiilor nici nu le trece prin cap să copieze sau să fure, dar pentru că au modele de aşa natură şi văd că se pot obţine bunuri fără muncă, aceşti elevi ajung ca în clasa VIII-a să copieze", a spus Gologan.
Forumul Educaţiei se desfăşoară între 12 şi 14 mai şi este organizat de trei dintre cele mai importante organizaţii care se ocupă de programe de educaţie: Fundaţia „Dinu Patriciu", Liga Studenţilor Români în Străinătate şi Grupul Educativa. Forumul Educaţiei îşi propune să dezvolt