Statul a facut si a refacut zeci de studii despre modul in care ar trebui organizat sectorul energetic, dar specialistii spun ca de fapt in ultimii 20 de ani au fost putine realizari notabile, caracterizand tot acest timp simplu: "In energie se vorbeste mult, dar se face putin. Niciodata nu a fost un lucru serios si coerent." Nicio strategie nu a durat mai mult de o guvernare, iar lipsa unei viziuni vorbeste de la sine: majoritatea termocentralelor au durata de viata expirata, sistemul de transport al gazelor si al energiei este depasit tehnic, companii cu valori de piata de peste 10 miliarde de euro sunt incapabile de a deveni jucatori regionali sau macar de a face investitii in unitati orientate spre noile tendinte ale energiei: centralele pe gaz sau cele in energia eoliana. Pe de alta parte, doar in ultimii trei ani subventiile acordate de Ministerul Economiei au fost de peste 1,5 miliarde de lei , cea mai mare parte a banilor fiind pompata in Compania Nationala a Huilei care are datorii de un miliard de euro, imposibil de recuperat.
Desi anul acesta companiile subordonate Ministerului Economiei spun ca au fonduri de peste 2 miliarde de euro, cu 65% mai mult comparativ cu anul trecut, rezultatele nu se vad. Insa pe partea privata a energiei, investitorii se intrec in ridicarea de turbine eoliene facand din Dobrogea cea mai fierbinte zona a momentului din punct de vedere energetic sau sunt pe cale sa finalizeze investitii pe gaz, mai mari decat un reactor de la Cernavoda.
"Nimeni nu este nevinovat in ultimii 20 de ani de neperformanta tranzitiei prin care a trecut Romania. Asa ca toata clasa politica trebuie sa-si asume insuccesul tranzitiei catre economia de piata si va trebui sa incercam sa facem ce trebuie facut pentru Romania, ca sa nu perpetuam greselile din trecut. Deci, va trebui sa vedem rezultatele subventiilor acordate", a afirmat Ad