Uniunea Europeană se va dota cu o guvernare economică. Ideea le aparţine statelor membre, dar planul tehnic al punerii ei în practică este detaliat miercuri, 12 mai, de Comisia Europeană, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Uniunea Europeană se va dota cu o guvernare economică. Ideea le aparţine statelor membre, dar planul tehnic al punerii ei în practică este detaliat miercuri, 12 mai, de Comisia Europeană, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Comisia Europeană prezintă propunerea unei guvernări economice a Europei, după ce criza din Grecia a demonstrat că o armonizare a politicilor bugetare naţionale este indispensabilă.
Planul este prezentat de comisarul european al Economiei, Olli Rehn, care o face acum la îndemnul diferitelor capitale, dar care promova şi el această idee de la o vreme încoace.
Armonizarea politicilor bugetare ar trebui făcută prin aprobarea la Bruxelles a proiectelor de buget ale statelor membre, spune planul lui Olli Rehn, care merge astfel dincolo de ideea iniţială a capitalelor.
Pactul de stabilitate al zonei euro, pentru moment lipsit de modalităţi reale de control al deficitului public naţional ar trebui să primească prerogative suplimentare de încadrare a acestui deficit în limita de 3% din PIB.
Pactul ar căpăta astfel un mecanism de prevenire a crizelor precum cea din Grecia, aspect care nu este agreat de toate capitalele europene. Berlin de exemplu se arată extrem de prudent asupra justificărilor bugetare.
Germania doreşte însă ca Pactul de stabilitate să aibă un mecanism de sancţiune mai dură a statelor care depăşesc în mod sistematic limita deficitului public, sancţiune care s-ar putea traduce prin retragerea unor subvenţii europene.
În fine, criza actuală riscă să destabilizeze zona euro, până acum considerată sigură. În afara ace