Regiile şi companiile de stat au pierderi mai mari decât reducerile de pensii. Adevărul scrie în ediţia de miercuri, 12 mai, că regiile şi companiile naţionale sau locale "topesc" anual miliarde de lei, dar sunt scutite de măsurile de austeritate. O scurtă analiză arată că dacă societăţile şi regiile de stat şi-ar reduce pierderile, fie şi numai la jumătate, pensionarilor şi şomerilor nu ar mai trebui să li se taie din venituri.
Regiile şi companiile de stat au pierderi mai mari decât reducerile de pensii. Adevărul scrie în ediţia de miercuri, 12 mai, că regiile şi companiile naţionale sau locale "topesc" anual miliarde de lei, dar sunt scutite de măsurile de austeritate.
O scurtă analiză arată că dacă societăţile şi regiile de stat şi-ar reduce pierderile, fie şi numai la jumătate, pensionarilor şi şomerilor nu ar mai trebui să li se taie din venituri.
Din statistici oficiale şi din calcule contabile reiese acelaşi lucru : în companiile de stat şi în regiile de interes naţional sau local sunt cele mai mari salarii, mai ales la nivelul conducerii acestora.
Există însă şi bugetari care sfidează "curba de sacrificiu". Este vorba de ceferişti ale căror salarii nu scad cu 25%.
Tot la CFR se înregistrează şi cele mai mari "găuri", în care se scurg sume importante de la bugetul public. Numai către primele două sute de firme din top se duc aproape cinci miliarde de lei anual. Cu aceşti bani, ar putea fi asigurată atât protecţia socială, cât şi finanţarea unor programe de relansare economică în diverse sectoare de activitate, scrie Adevărul.
Cu greu se mai găsesc azi firme cu capital public, care să fi ieşit pe profit. În topul pierderilor se regăsesc, în fiecare an, cam aceleaşi nume. CFR S.A. a avut anul trecut pierderi de peste 780 de milioane de lei, RADET Bucureşti a trecut de 650 de milioane de lei, iar Termoelectrica a trecut şi ea d