În stocuri mai există doar 400 de cutii cu lapte praf, deşi necesarul pentru o lună de zile este de 5.500 de cutii.
Luna aceasta, mamele care nu pot alăpta pe cale naturală trebuie să-şi cumpere din farmacii sau magazine laptele praf necesar. „În acest moment avem lapte praf doar pentru 60 de copii. Pe acesta îl ţinem doar pentru cazuri de urgenţă“, ne-a declarat Cecilia Lucaci, şefa Biroului Programe de Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).
Motivul care a dus la actuala criză de lapte praf, spun reprezentanţii DSP, este expirarea, în luna aprilie, a contractului încheiat în urmă cu doi ani cu firma furnizoare.
Deşi expirarea contractului era un lucru firesc şi previzibil, DSP Bacău se consideră nevinovată de situaţia creată. „De licitaţie se ocupă Ministerul Sănătăţii. Noi încheiem doar contractul cu firma desemnată de Minister şi achităm facturile“, a explicat Cecilia Lucaci. În judeţul Bacău există peste 1.100 de familii cu bebeluşi afectate de lipsa laptelui praf.
Teoretic, fiecare ar trebui să primească lunar cinci cutii. Acum, singura opţiune care le-a rămas este cumpărarea alimentului din comerţ. O cutie de lapte praf, produsă în România, costă în farmacii minim 10 lei.
Banii vin abia peste o lună
Reprezentanţii DSP Bacău sunt convinşi că, în maxim o lună de zile, părinţii vor putea intra în posesia celor cinci cutii de lapte praf. Însă, deocamdată nu există nici măcar bani pentru achitarea ultimei cantităţi livrate de furnizor.
Şefii DSP se bazează pe faptul că facturile vor avea un termen scadent de 30 de zile. „Important este să încheiem contractul cu furnizorul. Plata nu se face imediat la livrarea laptelui, ci mai târziu. Noi sperăm ca între timp să ne vină şi banii“, ne-a mai declarat Cecilia Lucaci.
Costurile aferente judeţului Bacău pentru asigurarea necesa