… sa presupunem ca raspunzand nemultumirilor populare si diferitelor voci care i-au cerut plecarea, PDL isi asuma esecurile succesivelor guverne Boc si iese maine de la guvernare. Presedintele, atent cum il stim la dorintele poporului, mediaza rapid o noua majoritate, pentru a evita haosul provocat de alegeri anticipate cu final previzibil. Asta n-ar trebui sa fie cu asupra de masura de greu, cata vreme UNPR se poate rasuci fara probleme spre partidele din care a provenit (PNL si PSD), iar pentru UDMR o rasucire in plus sau in minus face deja parte din gimnastica de intretinere.
PSD, PNL si UDMR (eventual cu UNPR) vor trebui asadar sa formeze guvernul. Repede. Daca vor alege un guvern de tehnocrati, fara suport parlamentar, implementarea programelor de austeritate va fi un fiasco total. Romania va intra in incapacitate de plata. Reducerile de astazi vor parea mangaieri in clipa in care salariile nu vor mai putea fi defel platite, pensiile – mici um sunt – nu vor mai ajunge la pensionari, iar indemnizatiile vor lipsi cu desavarsire.
Varianta doi: noua coalitie se decide sa rupa pisica, instaleaza un guvern politic si trece … la implementarea acelorasi masuri de austeritate, eventual usor cosmetizate - pentru ca n-are incotro, dupa cum nici PDL nu are. Mai bine, ca astia nu fura sau fura mai putin! – vezti zice. Asa va fi fiind, dar noua echipa va avea o sarcina mai ingrata din doua puncte de vedere: (1) toata retorica populista din ultima perioada li se va intoarce impotriva – cum poti face, pastrandu-ti macar umbra unei credibilitati, acelasi lucru de care ti-ai acuzat, tipand ca din gura de sarpe, adversarul? (2) presedinte, vrem nu vrem, va ramane Traian Basescu – isi imagineaza cineva ca va aplauda, discret, de pe margine, performantele noului guvern? Sau ca va “face totul” pentru a-i scoate in evidenta greselile, a-i taxa slabiciunile si balbele, e