După intrarea în insolvenţă, reorganizarea judiciară a unei firme are nevoie de o infuzie „sănătoasă” de capital, pentru a avea succes. În acest punct se află retailerul IT&C Flanco. Sursa: Adrian Scutariu
Retailerul de electronice şi electrocasnice Flanco se află în căutarea un investitor care să-l susţină financiar în planul de reorganizare. Acesta este, spun specialiştii, momentul decisiv pentru o companie aflată în procedură de insolvenţă - ori găseşte o sursă pregătită să aducă o infuzie de capital pentru finanţarea activităţii, ori sfârşeşte în faliment.
Căutarea finanţării este însă un proces anevoios. „În România sunt foarte puţini care vor să investească în această perioadă, mai ales în companii cu probleme. O şansă ar fi fondurile specializate pe acest tip de companii sau creditorii, care sunt direct interesaţi în redresarea firmei”, explică Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).
Între ciocan şi nicovală
Reprezentanţii Flanco negociază, în prezent, cu cinci companii, printre care se numără şi un fond de investiţii. Noul finanţator ar urma să preia pachetul de control în schimbul unei infuzii de capital pentru finanţarea activităţii.
Fiecare dintre variante are un scenariu de redresare diferit - acestea vor fi propuse băncilor, principalii creditori ai companiei, care vor trebui să aleagă. Dacă vor fi respinse, compania va intra în faliment.
„Creditorii au două opţiuni. Fie votează planul de reorganizare, fie aleg falimentul. Noi încercăm să le minimizăm pierderile”, a spus Andrei Cionca, managing partner al Casei de Insolvenţă Transilvania, administratorul ju diciar al Flanco.
Valoarea de lichidare în ipoteza falimentului Flanco este de 7,5 milioane de euro, potrivit unui proces-verbal întocmit după o şedinţă a creditor