În urma testelor de laborator realizate de specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare, flora microbiană descoperită în telemea se încadra în limitele legale. Tocmai de aceea, specialiştii au emis mai multe ipoteze: fie brânza din ziua când s-au îmbolnăvit cei 15 braşoveni avea o încărcătură patogenă mai mare, fie aceşti oameni au mâncat altceva „stricat”
Toxinfecţia alimentară care a băgat în spital şase braşoveni şi a întors pe dos stomacul altor nouă nu a fost generată de brânza din Piaţa Astra. Deşi cei 15 braşoveni au declarat săptămâna trecută că simptomele au apărut după ce au consumat telemea de la ciobani, comercializată în Piaţa Astra, testele de laborator spun altceva. „S-a depistat prezenţa unor bacterii, atât a stafilococului, cât şi a Escherichia coli, însă în limitele admise”, a declarat Punkosti, de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov.
Limita impusă de standardele europene de igienă este de maxim 1.000 de colonii per/gram de produs, iar cele mai mari valori descoperite în telemeaua prelevată de la producătorii din Piaţa Astra a fost de 300 de colonii. Inspectorii DSVSA au preluat probe de la toţi producătorii din zonă, nu numai de la cei incriminaţi.
Deşi rezultatele au dat peste cap aşteptările medicilor, există ipoteze care explică de ce s-au îmbolnăvit cele 15 persoane. „Este posibil să fi fost şi brânza, dar probabil nu şarja din care s-au recoltat probele din ziua respectivă. Ştiţi că producătorii aceştia mici au pe fiecare zi câte o şarjă de producţie. Este posibil ca în ziua în care s-a incriminat consumul să fi fost alte rezultate”, a mai spus Punkosti. O altă posibilitate ar fi cea a consumului unor alte produse - mai mult sau mai puţin alterate - care împreună cu telemeaua cu pricina să genereze o infecţie.
Indiferent de rezultate, inspectorii DSVSA au aplicat 9 amenzi