Produsul Intern Brut la nivelul Uniunii Europene a crescut cu 0,2% în primul trimestru al acestui an, faţă de ultimele trei luni din 2009. Economia Germaniei a crescut peste aşteptări, Franţa a dezamăgit, iar Spania şi Ungaria au ieşit din recesiune.
Statele din zona euro, puternic afectate de criza datoriilor şi de neîncrederea investitorilor, au reuşit un start destul de slab în primele trei luni ale acestui an, după cum arată datele privind evoluţia economică la nivelul spaţiului comunitar, publicate ieri de Eurostat.
Ungaria a ieşit din recesiune, România mai are de aşteptat
AFP: Împrumutul FMI a salvat România, dar nu a reformat economia
Produsul Intern Brut al ţărilor din Uniunea Europeană a crescut cu 0,2% în medie faţă de ultimul trimestru din 2009, când înregistrase un avans de doar 0,1% faţă de perioada iulie-septembrie 2009.
Lituania - cea mai mare scădere
În timp ce Germania, campionul exporturilor, câştigă de pe urma revenirii comerţului la nivel mondial, situaţia precară din zona euro determină guvernele să ia măsuri de austeritate pentru a împiedica rostogolirea fără control a crizei datoriilor, în special în Grecia, Portugalia şi Spania, notează Reuters, caracterizând contextul în care sunt publicate aceste cifre.
Potrivit datelor Eurostat, cele mai mari creşteri economice au fost raportate de Portugalia (1%), Ungaria (0,9%), Slovacia (0,8%) şi Italia (0,5%). În Germania, economia a avansat cu 0,2%, iar în Franţa şi Spania - cu 0,1%. PIB-ul a stagnat doar în Austria.
La polul opus, cea mai mare scădere economică trimestrială din Uniunea Europeană a fost înregistrată în perioada ianuarie-martie 2010 de Lituania (4,1%), în clasament urmând Estonia (2,3%), Grecia (0,8%), România (0,3%) şi Cipru (0,2%).
Economia Germaniei a fost revelaţia trimestrului, înregistrând o creştere neaşteptat de m