Ca să ilustrez şi mai bine, prin comparaţie, de ce Preşedintele ne ia de proşti, vă voi prezenta modul în care guvernul spaniol s-a decis să aplice măsuri de austeritate pentru reducerea cheltuielilor statului şi reducerea deficitului bugetar de la 11,2% la 6%, până în 2011 (nu de la 9% la 6% anul acesta, ca în cazul României, după cum ne anunţa aseară preşedintele). Apelez la modelul spaniol şi pentru că mulţi cititori s-au grăbit să mi-l dea drept argument pentru măsurile anunţate de Băsescu. Repet: sunt de acord cu tăierile în fondul de salarii de la stat. Dar nu aşa.
În Spania, măsurile le-a anunţat premierul Zapatero, nu regele Spaniei, aşa cum s-ar fi întâmplat dacă în loc de Juan Carlos pe acesta l-ar fi chemat Traian Băsescu. Dar asta e irelevant…
În primul rând, reduceri de salarii pentru funcţionari: 5% ÎN MEDIE.Zapatero a avut grijă să menţioneze faptul că tăierile cele mai mari de salarii le vor suferi cei cu salarii mari. Veţi spune că vorbim de un guvern socialist şi aşa se explică această măsură progresivă. E adevărat, dar în Spania, salariul minim este de 633 de euro pe lună, nu de 600 de RON, ca la noi. Pe urmă, salariile în guvern vor scădea cu 15%, deci cu un procent de trei ori mai mare decât în cazul restului bugetarilor. Echivalent cu o tăiere cu 75% a salariilor din guvernul României, deci, la tăierile noastre. Anul viitor, salariile din sectorul de stat vor rămâne îngheţate, ca şi posturile. Măsura va afecta 2,5 milioane de persoane, într-o ţară cu 40 de milioane de locuitori.
În al doilea rând, pensiile se îngheaţă, nu vor creşte. Dar Zapatero a avut din nou grijă să sublinieze faptul că guvernul nu se va atinge de pensii în sensul scădeii acestora. E drept că s-au găsit câte unii care să plângă şi soarta pensionarilor spanioli, cărora nu le va creşte venitul. Dar, având în vedere că pensia minimă pentru cei care ies la p