Până şi bijuteriile, ceasurile şi tablourile vor fi trecute la secret, fără obligaţia de a le fi estimată valoarea, ci doar precizată provenienţa. Sursa: Octavian Cocoloș
Cercetarea sau confiscarea averii nu mai reprezintă, de ieri, un risc pentru demnitari. Senatorii din Comisia juridică şi Comisia pentru drepturile omului au eliminat din noua lege a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) comisiile de pe lângă Curţile de Apel care mai puteau cerceta averile, la sesizarea inspectorilor de integritate.
Noua ANI a rămas doar cu atribuţii de analiză a declaraţiilor demnitarilor, având la dispoziţie doar două variante: fie semnalează Parchetului falsul în declaraţii, fie se adresează Fiscului, care să impoziteze partea de avere depistată ca nedeclarată.
Dacă tot aveau legea pe masă, parlamentarii au operat şi trecerea la secret a bijuteriilor, ceasurilor şi obiectelor de artă ale demnitarilor, acceptând cu greu să-şi facă publice abia datele despre anii în care şi-au dobândit casele şi terenurile.
„S-a terminat cu controlul averilor”
Noua ANI nu mai sperie pe nimeni. „S-a terminat cu controlul averilor. Acum ANI rămâne un simplu sesizator al Parchetului sau ANAF-ului, ceea ce poate face fiecare dintre noi, de altfel. Atât. Nimic nu va mai ajunge în instanţă pe avere nejustificată”, a explicat, pentru EVZ, expertul anticorupţie al SAR, Laura Ştefan, consecinţele eliminării comisiilor de pe lângă Curţile de Apel.
Amendamentul a fost votat cu o largă majoritate - PSD, UDMR, PNL, PDL -, cu un singur vot împotrivă şi o abţinere, la propunerea senatorului UDMR Gyorgy Frunda, care a admis, în timpul discuţiilor pe lege, că se numără printre cei înştiinţati de ANI că avea averea în verificare. „Această comisie nu va apăra cetăţeanul. Are un singur scop: să confişte averile”, şi-a convins Frunda rapid colegii,