Adolescentul a reprezentat de două ori judeţul Bihor la olimpiadele naţionale de fizică. A creat un braţ robotic, premiat cu argint la un concurs internaţional.
Profil
Născut. 26 septembrie 1993, Rădăuţi, Suceava
Studii. Clasa a X-a, Liceul Baptist Emanuel din Oradea
Familie. O soră
Abia învăţase să scrie şi să citească, dar simţea deja nevoia de a construi, de a crea lucruri, din orice fel de obiecte îi picau la îndemână.
„Vedeam la televizor aparate şi tehnologii şi vroiam să creez şi eu, la rândul meu, ceva util. Încercam orice, chiar dacă mi se recomanda să nu fac aşa ceva acasă”, povesteşte Codrin Hora. După diverse încercări din timpul gimnaziului, Codrin şi-a dat seama despre cât de importante sunt cunoştinţele de fizică pentru inventatori, astfel încât s-a decis să se dedice mai serios acestui studiu.
„În clasa a noua nici nu mă gândeam că aş putea să particip la olimpiadă, dar m-am înscris, din pasiune, în cercul de fizică al şcolii”, relatează Codrin, care de atunci a reprezentat de două ori judeţul Bihor, la olimpiadele naţionale de fizică. „Anul acesta am obţinut menţiunea numărul trei, clasându-mă astfel pe locul opt pe ţară”, explică adolescentul. Luni s-a întors de la Brăila, de la concursul naţional de fizică „Evrika”, unde s-a poziţionat pe locul şapte.
Primele reuşite
Codrin era elev în clasa a şaptea când i-a reuşit prima creaţie, un motor cu reacţie asemănător celor folosite la avioane. Apoi, în clasa a noua, a realizat un levitron, un dispozitiv care poate să facă să plutească orice obiect, cu ajutorul proprietăţilor magnetice. La competiţia internaţională Infomatrix, desfăşurată în aprilie la Bucureşti, Codrin şi Dan Mitra, colegul său, au câştigat o medalie de argint, la secţiunea „hardware control”. „Am creat un braţ robotic robotic care imită perfect mişcările mâ