Iniţiatoarea primei legi ANI, dar şi a publicării declaraţiilor de avere de către demnitari se declară dezamăgită de modul în care “partidele şi-au dat mâna” pentru a ascunde averile politicienilor. Fost ministru al Justiţiei, Monica Macovei speră ca PDL să revină în situaţia de a putea pretinde că poartă un stindard anticorupţie.
Adevărul: Cum iese legea ANI din Senat, înj opnia dumneavoastră?
Monica Macovei: Votul din Senat mă dezamăgeşte şi mă supără, pentru democraţia din România şi pentru transparenţa funcţiei publice. Aş vrea să clarific un lucru. Declaraţiile de avere, aşa cum sunt astăzi, publice, sunt din 2005, din februarie, deci de 5 ani de tile. Ori ANI s-a creat în 2007, pentru ca, între altele, să verifice şi aceste declaraţii. Vreau deci să subliniez că nu există o legătură directă. Că declaraţiile de avere trebuiau să rămână aşa, publice, cu toate acele date, chiar dacă ANI nu ar mai avea toate acele puteri să le verifice. E normal să fie publice pentru că le foloseşte presa ca instrument de lucru, ca instrument de investigaţie jurnalistică şi oricine vrea să vadă ce avere a dobândit pe timpul mandatului alesul lui sau primarul sau orice demnitar, să se poată uita pe site şi să verifice.
Monica Macovei: "Noua lege ANI protejează interesul politicienilor de a scăpa de ochiul public"
Achiziţiile publice de peste 100 mil. € sunt legale
Macovei vrea îndepărtarea din Constituţie a prezumţiei că averea este dobândită legal
Adevărul: Apropo de acest lucru, tocmai la propunerea unui parlamentar PDL, senatorul Petru Filip, a trecut de plen amendamentul care stabileşte ca declaraţiile de avere ale candidaţilor să nu mai fie făcute publice. Nu este o chestiune gravă, în condiţiile în care jurnaliştii sunt interesaţi tocmai de curăţenia clasei politice?
MM: Sigur că este grav. Şi indiferent din ce partid