…daca e sa ne luam dupa ultimele evenimente politice din Marea Britanie, ne asteapta vremuri grele. Doar in fata lui Hitler au mai apelat britanicii la formula coalitiei guvernamentale si a guvernului mix. Pe timp de razboi. Pe timp de pace au mai avut una in 1931, cand Anglia se zbatea in mijlocul crizei economice. Desi nici unul dintre cei trei lideri nu s-a aventurat in detalii in timpul campaniei electorale, toti au vorbit despre masuri de austeritate. Astazi se zvoneste despre reduceri masive din sectorul bugetar (care consuma mai mult de jumatate din GDP-ul anual) si de cresterea TVA de la 17.5 la 20% pana la sfarsitul anului.
Dar ceea ce mi se pare cel mai interesant e motivatia aliantei “impotriva naturii” dintre conservatori si Liberal Democrati. Nick Clegg, liderul liberalul-democratilor a spus-o verde-n fata: “We are going to form a new government — more importantly, we are going to form a new kind of government,” (“vom forma un nou guvern – dar cel mai importnat, vom forma o noua forma de guvern”). Conditia esentiala pusa de Clegg, acceptata de Cameron si respinsa de Brown a fost reforma sistemului electoral in asa fel incat, la urmatoarele alegeri, peste cinci ani, sa devina mai proportional, permitand existenta unei pluralitati a vocilor.
Tot Clegg a mai explicat si ca oficialii laburisti ”see opposition as a more attractive alternative to the challenges of creating a progressive, reforming government” (vad opozitia o alternativa mai atractiva decat aceea de a raspunde provocarii de a crea un guvern progresiv si reformist).
Concluziile le puteti trage singuri. Mai stiu cativa lideri din Romania care vad acum opozitia ca pe o alternativa mai atractiva decat guvernarea. Dar despre asta intr-o postare viitoare.
…daca e sa ne luam dupa ultimele evenimente politice din Marea Britanie, ne asteapta vremuri grele. Doar in fata lui Hitl