Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat ieri că spitalele nu vor fi desfiinţate, ci reorganizate în centre sociale după descentralizarea sistemului sanitar, aşa cum s-a convenit cu Banca Mondială.
"Nu este vorba despre nicio desfiinţare de spitale. (...) Ministerul Sănătăţii nu a propus şi nu a avansat un număr de spitale pe care doreşte să le desfiinţeze. Avem în schimb un program de raţionalizare a spitalelor cu Banca Mondială, care include mai multe etape", a spus ministrul, precizând că etapele prevăzute în program vizează descentralizarea sistemului medical (proiectul de act normativ este în dezbatere publică) şi clasificarea spitalelor în patru categorii - aşa cum prevede şi raportul Comisiei prezidenţiale pe tema sănătăţii.
"În urma acestor două proceduri sigur am putea să avem reorganizări de spitale în alte categorii de unităţi sau instituţii, de îngrijire socială sau centre de bătrâni, dar care vor fi reorganizate cu implicarea autorităţilor locale, pentru că acestea sunt cele care ştiu nevoia sau necesitatea comunităţii locale", a spus Attila Cseke.
Numărul de paturi va fi redus cu 9.300
Ministerul Sănătăţii are mai multe puncte convenite cu Banca Mondială în cadrul negocierilor avute în anii 2009 şi 2010. Dintre acestea rămâne în continuare ca prioritate realizarea procesului de descentralizare a unităţilor sanitare cu paturi. Proiectele de acte normative privind descentralizarea se află încă de luna trecută în dezbatere publică pe site-ul ministerului, a comunicat ieri Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, tot ca obiective principale pentru această vară sunt elaborarea criteriilor de clasificare a spitalelor în 4 categorii, conform Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Sănătate, precum şi eficientizarea spitalelor prin reorganizare, acolo unde este cazul, în centre de asistenţă socială, cămine de bătrâni sa