În condiţiile în care şi spre sfârşitul anului trecut, şi în acest an se vorbeşte despre posibilitatea ca unele primării din judeţ să ajungă în incapacitate de plată, investiţiile de pe lunga listă a administraţiilor locale au fost triate, amânate sau anulate pe motive ce ţin de criza economică, şi bugetele mici. Totuşi, investiţii programate pentru 2010 de unele dintre comunele timişene par să sfideze criza. Cert e că reprezentanţi ai administraţiei judeţene spun că acum, în anii de criză, se văd cu adevărat efectele negative legate de procesul de transformare a unor sate în comune, şi a unor comune în oraşe.
Priorităţi de recesiune
La Primăria Bara, de exemplu, criza economică şi-a pus în mod clar amprenta asupra planurilor pe termen lung şi scurt ale administraţiei, care precizează, printre altele, într-o dare de seamă legată de starea infrastructurii, că „nu există reţea de alimentare cu apă, alimentarea cu gaz nu există şi nu este considerată o prioritate, iar accesul la internet este posibil la Primărie”.
La Becicherecu Mic, oarecum în disonanţă cu criza, este o hotărâre de Consiliu Local din februarie, prin care „se aprobă alocarea sumei de 1.000 de lei pentru cumpărarea de cadouri”, legate de pensionarea unui preot din zonă. La Biled, în acest an, s-au făcut demersuri pentru implementarea unui proiect de care se vorbeşte de câţiva ani, „Energii alternative –transformarea energiei solare în energie electrică”. Deocamdată s-a dat o aprobare ce nu implică bani, mai precis „un acord de principiu pentru ca specialiştii să identifice o suprafaţă de cca 30 ha din terenurile proprietatea Unităţii Administrativ Teritoriale Biled, pentru amplasarea mijloacelor tehnice necesare transformării energiei solare în energie electrică”. Cât despre sumele alocate pentru cofinanţare, lucrurile sunt încă în expectativă.
La Boldur, Prim