Nu avem nici bani, nici timp, nici nervi, pentru încă o campanie electorală şi pentru încă nişte alegeri. Nici nu mai crede prea multă lume că de fapt contează foarte mult care dintre partidele mari se află la putere: toate şi-au făcut proba clientelismului şi corupţiei, sau a incompetenţei. Ne amintim cu toţii de trupa lui Fenechiu din guvernul liberal (Adomniţei, David, Chiuariu), iar din PSD-ul lui Ponta nu au plecat nici Hrebenciuc, nici Vanghelie, nici Oprişan, nici Năstase, nici Iliescu. Aşa că cei care cer acum plecarea guvernului Boc nu vor întotdeauna venirea actualei opoziţii la putere, ceea ce ar însemna “pericolul” revenirii PDL la guvernare în 2012. S-a ajuns la un stadiu de saturaţie şi de disperare în care populaţia doar vrea să se vadă în 2012 măcar peste pragul sărăciei.
Din contră: PDL şi-a asumat guvernarea. Să se descurce. Există însă o problemă majoră. Guvernul Boc nu mai are credibilitate, în mare parte şi graţie şuturilor în fund trase de Traian Băsescu. Proclamata încredere în guvern din conferinţele de presă se transformă, în spatele uşilor închise de la şedinţele cu parlamentarii puterii, în vituperări la adresa clientelismului, corupţiei şi incompetenţei acestui guvern. Astfel că Boc, aflat la al patrulea mandat, ca şi colegii săi Videanu, Berceanu, Udrea, etc. şi-au pierdut orice capital de credibilitate. Aceste persoane pur şi simplu nu pot şi nu ar trebui să aibă obrazul de a cere populaţiei sacrificii şi solidaritate, în momentul în care presa şi societatea civilă urlă de afacerile lor şi ale rudelor şi prietenilor lor cu statul.
Există momente în care populaţia se solidarizează cu puterea, chiar şi în privinţa sacrificiilor. S-a vorbit de Coreea de Sud. E nevoie, însă, ca guvernanţii să aibă măcar o brumă de credibilitate atunci când rostesc cuvinte precum “solidaritate” şi “sacrificii”. Mi-e greu să cred că PDL nu mai a