Modificările aduse legii ANI amputează "mai mult decât serios" atribuţiile Agenţiei Naţionale de Integritate. O spune la RFI preşedintele ANI, Cătălin Macovei. Amendamentele sunt "ucigaşe", consideră el. Macovei crede că după modificarea legii, ANI este "mult mai fragilă". Preşedintele Agenţiei se aşteaptă ca viitorul raport pe justiţie al Comisiei Europene să fie "catastrofal".
Modificările aduse legii ANI amputează "mai mult decât serios" atribuţiile Agenţiei Naţionale de Integritate. O spune la RFI preşedintele ANI, Cătălin Macovei (audio).
Documentul a fost adoptat de cele două Camere ale Parlamentului, dar Senatul a adus unele amendamente extrem de controversate. Între altele, candidaţii nu mai sunt obligaţi să depună declaraţia de avere şi de interese înainte să candideze pentru o funcţie de demnitate publică, sindicaliştii nu vor fi verificaţi de ANI, iar comisiile de cercetare a averilor de pe lângă Curţile de Apel au fost eliminate.
Amendamentele aduse legii ANI sunt "ucigaşe", consideră Cătălin Macovei. "Aceste modificări amputează mai mult decât serios atribuţiile de verificare ale Agenţiei, pe partea de control al averilor. Practic, Agenţia nu mai are în acest moment instrument de sancţionare a averilor dobândite în mod nejustificat. Singurele atribuţii vor rămâne sesizarea Parchetului şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală", spune el.
Şeful ANI se arată surprins că modificările cele mai grave au venit chiar din partea coaliţiei de guvernământ : "Într-un mod cu totul surprinzător pentru mine, amendamentele ucigaşe au venit în primul rând din partea senatorilor coaliţiei de guvernare, în primul rând UDMR, dar şi PDL, ceea ce pentru mine a fost absolut surprinzător, ţinând seama că era vorba de o iniţiativă legislativă a Guvernului. Singura explicaţie pe care o am este că avem de-a face cu o legiferare în interes personal şi