În cadrul Festivalului Comediei Româneşti (festCO) de la Bucureşti, care începe mâine-seară, se vor juca patru spectacole după Eugène Ionesco. Două versiuni ale „Lecţiei“, de la Galaţi şi Bucureşti, vor fi reprezentate la festCO, care se desfăşoară între 15 şi 22 mai.
Spectacole după Eugène Ionesco, Dumitru Solomon, Matei Vişniec, Mimi Brănescu montate de regizori cunoscuţi, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Vlad Massaci, vor fi reprezentate timp de o săptămână în cadrul Festivalului Comediei Româneşti (festCO).
Dintre spectacolele invitate la festCO, care se desfăşoară, în Capitală, de mâine până la 22 mai, vor fi reprezentate două versiuni ale „Lecţiei", după Eugène Ionesco, regizată de Tino Geirun la Teatrul Dramatic „Fani Tardini" din Galaţi, şi, respectiv, de Horaţiu Mălăele, la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Sexualitate şi dictatură
În rol de profesori, care se joacă de-a viaţa şi de-a moartea cu elevele lor, vor fi Vlad Vasiliu (duminică, de la 19.30, la Sala Studio a Teatrului de Comedie) şi, respectiv, Horaţiu Mălăele, care va trage şi gongul de final al festivalului (sâmbătă, 22 mai, de la ora 19.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti).
„«Lecţia» lui Ionesco este o farsă tragică ce denunţă absurditatea tezelor unice şi exclusiviste, limbajul ca instrument al puterii şi relaţia letală dintre sexualitate şi dictatură", spune Horaţiu Mălăele. „Cum lumea n-a învăţat mai nimic din greşelile istoriei, lecţia acestui spectacol nu-şi propune să fie un îndreptar moralizator şi plicticos, ci mai degrabă o oglindă limpede", explică actorul.
Tot de Ionesco vor mai fi reprezentate miercuri, 19 mai, şi sâmbătă, 22 mai, la Sala Mare a Teatrului de Comedie, alte două spectacolele invitate din provincie: „Cântăreaţa cheală", montat de Alexandru Dabija la Teatrul German de Stat din Timişoara, şi „Scaunele", în regia lui