Vezi ce spun principalii operatori de telefonie mobila prezenti pe piata locala despre beneficiile pe care le-ar putea aduce adoptarea “dividendului digital”.
„Dividendul digital apare intr-un moment critic in care dorim sa conectam toate colturile Europei la banda larga de mare viteza, sa asiguram o transmisie de inalta calitate si sa extindem gama serviciilor pe suport radio disponibile in viitor pentru consumatori”, declara Viviane Reding, comisarul UE pentru societate informationala si media, in toamna anului trecut.
Beneficiile utilizarii spectrului radio sunt variate, sustin reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Nu numai ca adoptarea dividendului digital ar insemna o acoperire mai buna, dar semnalele radio sunt distribuite si la mare distanta, iar echipamentul poate fi utilizat cu usurinta in interiorul cladirilor. In plus, costurile de implementare a unei astfel de retele sunt cu mult reduse, potrivit lui Bogdan Iana, director executiv ANCOM.
Utilizatorii potentiali ai dividendului digital sunt servicii de larg consum, de televiziune, dar si servicii mobile de banda larga.
Totodata, o coordonare europeana corespunzatoare ar creste impactul economic potential al dividendului digital cu o suma suplimentara cuprinsa intre 20 si 50 miliarde euro de acum si pana in 2015, dupa cum arata Iana. Pe termen lung, s-ar putea realiza un profit suplimentar de 30 miliarde euro dupa anul 2015 prin continuarea coordonarii la nivelul UE.
Intrucat posibilii utilizatori ai dividendului digital sunt si serviciile mobile de banda larga, operatorii de telefonie mobila au un cuvant important de spus in adoptarea acestui proces.
Conform lui Mihai Tarniceanu, oficial Vodafone Romania, exista trei elemente importante de care trebuie sa se tina cont in ceea ce priveste extinderea gamei servi