Mediul de afaceri este ostil inves-titorilor privaţi în sistemul energetic, apreciază Frank Hajdinjak, directorul general al "E.ON Româ-nia". Statul vrea să restructureze producţia de energie, pe care o deţine în totalitate, în două mari companii. Investitorii străini privesc cu îngrijorare la restructurare pentru că există riscul ca piaţa să facă un pas înapoi şi ca libera concurenţă să fie puternic afectată. În plus, nu sunt încurajate parteneriatele public-private pentru dezvoltarea de noi capacităţi, cu tehnologii performante, în locul celor vechi, poluante şi ineficiente.
Frank Hajdinjak a declarat, ieri, într-un seminar pe teme energetice: "Deocamdată, nu ştim cum vor funcţiona viitoarele două mari companii. Vrem să vedem cum vor comercializa energia disponibilă pentru piaţa liberă. Dacă va fi afectată concurenţa pe piaţă, ce rost mai are să construieşti centrale noi?"
O foarte mare problemă în opinia oficialului E.ON o reprezintă şi investiţiile nerecunoscute prin tarif de către ANRE (reglementatorul pieţei): "Nu avem recunos-cute prin tarif anumite costuri cu investiţiile şi nici nu sunt acoperite costurile cu achiziţia gazelor de import. În aceste condiţii, cum pot eu să mă duc la acţionari şi să cer bani ca să construiesc o centrală nouă în România?".
E.ON şi Enel au fost partenerii desemnaţi de Termoelectrica pentru construcţia unui grup nou în cadrul Termocentralei din Brăila, proiect evaluat la 1 miliard de euro. Decizia de investiţie ar trebui luată în acest an. Potrivit lui Frank Hajdinjak, investitorii discută cu Termoelectrica SA condiţiile asocierii în cadrul noului proiect şi condiţiile constituirii companiei de proiect.
În ceea ce priveşte investiţiile în modernizarea reţelelor de electricitate şi gaze, E.ON ar putea decide diminuarea acestora în 2010 faţă de planul propus, pentru că înregistrează pierderi mari din neacope