92,28% dintre operatorii controlaţi de ANPC nu respectau compoziţia fibroasă declarată pe eticheta produsului
Inspectorii au oprit de la comercializare produse textile în cuantum de 4,4 mil. lei şi s-au aplicat amenzi de 2,12 mil. lei
Una scrie şi alta cumperi: etichetele ataşate articolelor de îmbrăcăminte sunt departe de a informa cumpărătorii asupra calităţii şi compoziţiei produselor, la majoritatea mărfurilor verificate inspectorii de la Protecţia Consumatorilor constatând deficienţe privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor textile.
În urma controalelor efectuate între 6 şi 13 aprilie, la nivel naţional, asupra a 920 operatori economici (inclusiv 16 magazine de tip outlet), inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au descoperit abateri la 849 din totalul controlat (92,28%), motiv pentru care au aplicat 680 amenzi în cuantum de 2.121.150 lei şi 257 avertismente. Totodată, s-au dispus 742 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse textile în valoare de 4.364.538 lei.
De departe una dintre cele mai grave nereguli constatate priveşte nerespectarea compoziţiei fibroase declarată pe eticheta produsului. "Analiza probelor prelevate pentru determinarea compoziţiei fibroase a identificat că informaţiile de pe eticheta produsului erau diferite faţă de determinările rezultate din buletinele de analiză emise de CNEIP Larex Bucureşti", a comunicat ieri ANPC, exemplificând mai multe cazuri din judeţele Ilfov şi Iaşi, unde articolele de îmbrăcăminte aveau etichete pe care scria un anumit procent de bumbac, care se dovedea a fi de fapt poliester.
Printre acestea se numără cămăşile bărbăteşti SAFIR, care aveau inscripţionate o compoziţie fibroasă de 65% bumbac şi 35% poliester, care în urma analizelor s-a dovedit a fi doar 2,1% bumbac şi 97,9% poliester. În alte cazuri, pantalonii de tre