La fix o săptămână de la semnalul de strângere a curelei dat de preşedintele Băsescu, guvernul încă se bâlbâie şi caută soluţii pentru a pune în practică măsurile anunţate.
Pe zi ce trece, autorităţile bulversează opinia publică cu noi biruri sau majorări de taxe şi impozite pentru a ţine cheltuielile statului în frâu. De exemplu, cei care deţin mai multe imobile vor fi impozitaţi mai aspru. Deşi în prezent se plătesc taxe mai mari de către proprietarii mai multor case, nivelurile acestora vor creşte.
Surse guvernamentale susţin că se doreşte majorarea cu 15% a impozitului pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua, ajungând la dublarea impozitului pentru cea de-a cincea proprietate.
Fără achiziţii de fiţe
Nici confortul bugetarilor şi al angajaţilor companiilor de stat nu a scăpat de bisturiul crizei. Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor tăierea cu 20% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile şi anularea achiziţiei de maşini ori sedii noi. În plus, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, ar vrea să impoziteze cu 16% drepturile de autor şi să reintroducă accizele la blănuri şi ambarcaţiuni de lux.
Nici mamele nu au scăpat de reducerile de cheltuieli . Astfel, ultima variantă de lucru luată în discuţie de oficialii de la Muncă vizează o re ducere a indemnizaţiei de creştere a copilului de la 85 la aproape 60% din media veniturilor din ultimul an. În plus, pensiilor speciale li s-ar putea aplica o „taxă de solidaritate” de 90% din suma plătită de la bugetul de stat. (A contribuit Oana Crăciun)
MAME MAI SĂRACE
Indemnizaţii tăiate
Executivul ia în calcul reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, de la 1 iunie, pentru a nu crea discriminări între categoriile care vor fi „sacrificate financiar” prin măsurile impuse de criză. Ultima