Mariana Gheorghe, directorul executiv (CEO) al Petrom, cea mai mare companie din Romania, spune ca scenariul unei stagnari economice in 2010 nu este cu mult mai bun fata de caderea de anul trecut de 7%.
Singurul lucru care poate face diferenta intre un 2010 castigat si unul ratat este capacitatea guvernului de a gandi un program de investitii pe termen lung, astfel incat sacrificiile facute acum de toata lumea, prin taierea salariilor si a pensiilor, sa aiba un sens.
"La noi cuvantul strategie s-a demonetizat. Este mai mult o lista de dorinte care nu se intampla niciodata. Daca spui ca faci o mie de kilometri de autostrada si vrei ca lumea sa te creada, trebuie sa arati pe unde va trece autostrada, cu ce bani se face, cine o va face, cine va supraveghea lucrarile. Nu cred ca stagnarea economica poate fi considerata un lucru bun pentru Romania in 2010. Va fi un lucru bun daca anul acesta vom avea un program de dezvoltare pe termen lung. Sa stim ca ne sacrificam acum, dar in 2-3 ani ne va fi mai bine. Doar atunci anul 2010 va fi mai bun decat cel care a trecut", spune CEO-ul Petrom, companie care a luat multe masuri de reducere a costurilor care au inclus de la concedieri pana la vanzarea anumitor activitati, dar care a investit in noi linii de business, cum este energia, segment in care rezultatele se vor vedea in 2011.
Lista de masuri anuntata de Guvern, la aproape un an de la inceperea negocierilor cu FMI, timp in care nu a fost luata nicio masura concreta de reducere a aparatului bugetar sau a zecilor de agentii alimentate cu bani publici, vizeaza acum reducerea salariilor de stat cu 25%, a pensiilor si a ajutorului de somaj cu 15%. Din nou insa lista de actiuni concrete care sa limiteze risipa banilor publici sau care sa ridice gradul de absorbtie al banilor europeni lipseste.
"Sunt un om pus in situatia de a lua decizii dificile fo