Ministerul Sănătăţii s-a angajat să achite cu bani de la buget obligaţiile financiare a 300 de unităţi sanitare înainte de transferarea lor către primării. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este incapabilă să plătească datoriile spitalelor. Guvernul le va achita din banii contribuabililor.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat ieri că vor fi plătite toate datoriile spitalelor înainte ca acestea să fie transferate către autorităţile locale, deşi la această oră nu sunt bani în bugetul asigurărilor de sănătate pentru o astfel de măsură. Cseke Attila a divulgat şi sursa de finanţare pe care a găsit-o: „Vom plăti datoriile către toate spitalele, nu numai către cele care vor fi transferate la autorităţile locale. Este vorba de 1,3 miliarde de lei care vor veni de la bugetul de stat".
Întrebat de unde anume vor veni aceşti bani, în condiţiile în care la bugetul statului nu sunt bani nici de salarii, Cseke Attila a aruncat pisica în altă curte: „de bugetul statului se ocupă Guvernul, iar Guvernul va găsi soluţii pentru aceste datorii". Numai că un astfel de transfer financiar nu este unul obişnuit, atâta vreme cât spitalele se finanţează doar din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii, susţine că datoria de 1,3 miliarde de lei nu poate fi plătită de la bugetul de stat decât dacă se schimbă legea.
Creşte autonomia
„În acest moment, spitalele sunt finanţate de la Casa Naţională de Sănătate şi nu de la bugetul de stat. Pentru ca aceste datorii să fie plătite din acest buget, trebuie să se dea o lege care să prevadă că datoriile spitalelor se plătesc de la bugetul de stat", a declarat Nicolăescu.
Potrivit proiectului privind descentralizarea în sănătate, Ministerul Sănătăţii va transfera, până la 1 iulie, autorităţilor locale 373 de spitale şi va păstra alte 62. Prin acest transfe